RAGYOGJ! Fedezd fel a kaliforniai életérzést és teljesítsd ki az életedet a Calivita minőségi étrend-kiegészítőivel, kozmetikumaival és egészségmegőrző készülékeivel.

               70 315 7772    Rendelés külföldre 

Vércsoport diéta

vércsoport szerinti táplálkozás új lehetőség az egészségünk megőrzésére, helyreállítására.

A különböző betegségek, az egyes vércsoportok és a táplálkozási szokások összefüggéseit Dr D´Adamo amerikai orvos természetgyógyász kezdte el tanulmányozni még az 50-es években. Később fiával együtt, aki szintén orvos, természetgyógyászként praktizált, azt tapasztalták, hogy ugyanabban a betegségben szenvedő páciensek ugyanarra a diétára és kezelésre nem mindig egyformán reagáltak.

Ennek okát kutatva az ifjabb Dr. Adamo az aktív gyógyító tevékenysége mellett nagy energiát feltett a lehetséges összefüggések tudományos hátterének kutatására. Így talált rá arra a megállapításra, hogy a különböző étrendek hasznossága a gyógyulás szempontjából a különböző vércsoportú embereknél más és más.

Kutatásai szerint számtalan kórkép étrendi eredetű, és a táplálék-alapanyagokban található úgynevezett lektinek és a vérben – illetve az egyéb szövetekben is - megtalálható antigének reakcióiból ered.

A lektinek olyan állati vagy növényi eredetű glükoproteinek, melyek az ember szervezetében sok helyen, de elsősorban a vérben található antigéneket hordozó sejteket agglutinálják (kicsapják). Az elnevezés a latin „legere” (kiválogatás) szóból származik és arra utal, hogy egyes lektinek csak bizonyos vércsoportokat agglutinálnak. Ezek alapján Dr. Adamo felvetése, miszerint az egészség megőrzése vércsoport­­ specifikus táplálkozást igényel, logikusnak tűnik. Az emésztőrendszer bontóenzimei nem képesek a lektineket lebontani, így azok változatlan formában kerülhetnek a keringésbe.

A tápanyagok lektin tartalmuk alapján Dr. Adamo osztályozása szerint lehetnek kifejezetten hasznosak, közömbösek vagy károsak. A káros lektin tartalmú ételek általában tartós- vagy nagy mennyiségek fogyasztása esetén fejtik ki károsító hatásukat. A leggyakoribb panaszok az emésztő traktust érintik, illetve allergiás tüneteket okoznak. Hogy mely lektinek melyik vércsoportnál jelenthetnek problémát, ez az evolúció során alakult ki, és nagy valószínűséggel kialakulásukban jelentős szerepe volt annak, hogy több tízezer évvel ezelőtt őseink hogy táplálkoztak és milyen életmódot folytattak.

A mintegy 40 000 évvel ezelőtt a tápláléklánc tetejére kerülő cro-magnoni ember vadászó-halászó életmódja következtében elsősorban állati eredetű fehérjéket fogyasztott. És mivel az élelemszerzés kapcsán mindig futott valami után, (vagy éppen menekült valami elől), igen aktív életmódot folytatott. Vörösvértestjein és egyéb szöveteiben található meghatározó antigén a legegyszerűbb felépítésű vércsoport antigén volt, a „0”, az „ősi” típus. Érthető módon emésztőrendszere a húsevésre stabilizálódott, azt kiválóan tudta emészteni. A „0”-ás vércsoportúaknak ez a tulajdonsága a mai napig megmaradt, így a húsokat ma is a „0”-sok tudják a legjobban emészteni.

Mintegy 20-25 000 évvel ezelőtt a prédaállatok száma már nem volt elegendő az akkori emberek számára, így egyre inkább a növényi táplálkozás, a magok gyűjtögetése, a korai mezőgazdaság felé kényszerültek fordulni, hogy elegendő táplálékhoz jussanak. A táplálkozás megváltozásával a genetikában, a vércsoport antigénekben is változás következett be, és kialakult az „A” vércsoport. Innentől kezdve az új genetika a táplálékok lebontásába is „beleszólt”. A korábban húsevésre szakosodott emésztőrendszer innentől kezdve elsősorban a növényi táplálékokat preferálta. Napjainkban éppúgy az „A”-s vércsoportú emberek egészségét leginkább a növényi étrend, és csak kisebb mértékben a könnyebben emészthető húsok támogatják.

Néhány ezer évvel később az új területek keresésére kényszerülve egyes ember csoportok messzire vándoroltak, ahol elsősorban a más éghajlati viszonyok okozhattak további mutációkat, melynek következtében kialakult a „B”-s vércsoport, melyben a különböző táplálékok toleranciája ismét változott.

A legmodernebb, „AB”-s vércsoport kb. 10-12 évszázaddal ezelőtt alakult ki az „A” és a „B” vércsoportok keveredéséből. Náluk megtalálhatók az A és a B-típus jellegzetességei is, és ők tolerálják a legtöbb táplálékot.

Ha táplálkozásunk és életmódunk kialakításában figyelembe vesszük a különböző emberi vércsoportok sajátosságait, akkor a táplálék-kiegészítés terén is eltérő igényeket kell kielégítenünk. Éppen ezért ma világszerte a legkorszerűbb multivitaminok összetételében figyelembe veszik az egyes vércsoportok sajátosságait.

vércsoport specifikus „Vital A, B, AB és 0” több mint egy kiváló összetételű és minőségű multivitamin, hiszen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett tartalmazzák azokat a gyógynövényeket is, melyek az adott vércsoportúaknál gyakrabban előforduló betegségek megelőzését segítik. Ez a speciális összetétel teszi a Vital – vércsoport specifikus készítményeket napjaink legkorszerűbb multivitaminjai egyikévé.

Táplálkozz vércsoportod szerint.

Dr.Peter D'Adamo természetgyógyász szerint vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jók, s melyek, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre.

Kinek ajánljuk?

A különböző fogyókúrás módszerek más és más alapelvekre épülnek.

A vércsoport diéta az egyik legmeglepőbb ötlet, napjainkban különös népszerűségnek örvend.

Lényege, hogy minden vércsoport másképp reagál bizonyos élelmiszerekre.

Ezért ha azokat az élelmiszereket fogyasztjuk amelyek a vércsoportunknak megfelelőek a szervezetünket egészségessé tehetjük.


A vércsoport diéta mellé válaszd a vércsoportodnak megfelelő multivitaminjainkat.


A táblázat megnyitásához kattints .        

                  vercsoport-szerinti-dieta.pdf