Candida diéta
Oregánó olaj mint hatóanyag:
A benne található timol és a karvakrol erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a szervezetnek a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni küzdelemben adagolás nap 3x4 csepp.
Oxigén mint hatóanyag
Az oxigén alkalmas arra is, hogy a bélcsatorna miliőjét aerobbá alakítsa, ezáltal felszámolja a szigorúan anaerob mikroorganizmusok táptalaját.
Az oxigéndús közeg nem kedvez a kórokozóknak ebben a közegben nem tudnak szaporodni, fejlődni, élni. A felszabadult oxigénmolekulák a gyomor-béltraktusban a nyálkahártya kapillárisaiba áramlanak, s ott a vérplazma oldott oxigén szintjét (nem a vörösvértestek hemoglobinjához kötöttét) emelik akár a duplájára.
Oxigénhiány = szabad út a kórokozóknak.
Probiotikum mint hatóanyag
Védőbástyát kell biztosítanunk az ép bélflórának erre jelentheti a legjobb megoldást, mely pro- és prebiotikum tartalmának köszönhetően, viszonylag rövid idő alatt képes lehet a károsodott bélflóra helyreállítására.
Bélbaktériummal támogatjuk a szervezetünket.
- Csapást mérünk a kórokozókra Oregánó Olaj.
- Oxigénnel dúsítjuk a közeget így elvesszük a táptalajt Oxigén
- Visszapótoljuk a bélbaktériumokat ezzel a immunrendszert is feltúrbózzuk. Probiotikum
Candida diéta:
A Candida (Candida albicans) egy teljesen hétköznapi élesztőgomba, a sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja.
Minden ember emésztőrendszerében ott él, bekerülhet már a csecsemőkori szájpenésszel is, de normális esetben nem okoz semmilyen problémát, jelenléte hozzátartozik a normális bélflórához.
Az egészséges szervezetben a candida gomba a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll, (a bélben letelepedett gombák szaporodását szabályozza) de ha az károsodik, vagy tönkre megy, a belekben élő candida gomba elárasztja, eláraszthatja a szervezetet (az emésztő rendszert és nemi szervek nyálkahártyáját és az egész szervezetet is).
A baktériumflóra sérülhet az antibiotikumok alkalmazásától, fogamzásgátló szerektől, fájdalomcsillapítók, stressztől, lelki problémáktól. A candida fertőzés viszont csak akkor jön létre, ha a szervezet immunrendszere legyengült állapotban van.
A candida a bél nyálkahártyájának immunrendszerét támadja meg, beépül a bél hámsejtjeibe, megnöveli a sejtfalak áteresztőképességét, ezzel bejuthat a véráramba, és gyakorlatilag bárhol megtelepedhet.
A gomba kimutatása nem egyszerű, mert szorosan összefonódva, telepszik meg a bélfalon, ezért a székletvizsgálat nem megbízható, a vérvizsgálat sem biztos, mert a legyengült immunrendszer ellenanyagszint vizsgálatának eredménye nem mutatja ki.
A gomba jelenlétére utalhat viszont a magas májenzim értékek és a magasabb koleszterinszint is.
A XXI. sz-ra a candidiasis a szegényebb országokban alig ismert, míg a fejlett országokban szinte népbetegséggé vált, nyugodtan aposztrofálhatjuk jóléti betegségnek is, előfordulása leginkább a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Az egészségtelen táplálkozás első negatív hatása ugyanis az immunrendszert éri.
A betegség elterjedtsége ellenére nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist komplex problémának, gyógyításával leginkább a természetgyógyászat foglalkozik.
Sokszor a betegek sincsenek tisztában a problémáikkal, a különböző tüneteikre különböző orvosoktól várják a segítséget, pedig a panaszok összefüggnek.
A betegség tünetei:
A candida gomba olyan tüneteket hozhat létre (krónikus, és akut), melyek minden embernél mások és mások is lehetnek, és csak nagyon ritkán mutatnak összefüggést egymással, és bármiféle gombás megbetegedéssel.
A tünetek nem jellegzetesek, sőt gyakran egyéb betegségekre utalnak.
Nevezhetjük bátran ezerarcú betegségnek, amely képes a legjobb szakembereket is megtéveszteni. A "saját" tünetein kívül más betegségek tüneteit is képes súlyosbítani.
- allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység
- allergiás tüneteket
- álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok
- asztmás megbetegedés
- bizonytalan hasi panaszok
- bizonytalanság, határozatképtelenség
- bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma ...stb.
- éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét
- emésztőrendszeri problémák(hasmenés, székrekedés, puffadás)
- fáradékonyság, fáradtság érzet
- fejfájás (migrén)
- feledékenység, emlékezetzavar (memóriazavar), szétszórtság, koncentrációs képesség- csökkenés (fiatal korban is)
- férfiaknál makacs prosztatagyulladás
- folyás és a szeméremajkak indokolatlan megduzzadása, érzékenysége
- gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne)
- gyakori felfázás, hólyaghurut
- gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság...stb.
- gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasi fájdalom
- hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás
- ingerlékenység, lobbanékonyság, intolerancia.
- ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak
- kimerültség, letargia
- krónikus fejfájás
- különféle izom-és izületi fájdalmak
- különféle szívpanaszok
- látásromlás: kettős látás, homályos látás, szikrázó látás...stb,
- libidó csökkenés vagy szexuális vágy elvesztése,
- méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták, vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség
- menstruációs zavarok, premenstruációs feszültség, PMS tünetek
- nőknél a gyakori hüvelyi gombás fertőzés
- pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése
- rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
- testsúlycsökkenés vagy elhízás
- torokfájás
- vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
- vastagbélgyulladás
- végbélviszketés
- vesemedence-gyulladás
Amennyiben e tüneteket, nem támasztja alá szervi elváltozás, leginkább a Candida albicans gomba elszaporodása gyanakodhatunk.
Kit támadnak a gombák, milyen okok vezethetnek a Candidiasis kialakulásához:
- Egészségtelen táplálkozás. A túlzott cukor, keményítő, fehérliszt, élesztő, feldolgozott és finomított élelmiszer, tartósítószer fogyasztás. A természetes vitaminban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás. Mindezek rombolják az immunrendszert, utat engednek a fertőzéseknek.
- A baktériumölő-szerek. A túlzásba vitt sterilitás hajszolásával elpusztulnak a bőrön élő védő baktériumok is, így természetes "ellenség" hiányában könnyen szaporodik a candida gomba.
- Gombaölő gyógyszerek
- Az antibiotikumok túlzott alkalmazása. Az antibiotikumok elpusztítják a belek normál baktériumflóráját, ezzel gyorsul a candida szaporodása. Másrészt az antibiotikumok által elpusztított mikroorganizmusok remek táptalajul szolgálnak a gombáknak.
- A szintetikus ruhaneműk használata, amely megakadályozza a bőr légzését.
- A stressz, amely legyengíti az immunrendszert.
- Immunrendszer gyengesége.
- Fogamzásgátlók, hormon készítmények és szteroidok szedése.
- Cukorbetegség.
- Szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás.
- A terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás.
A Candidiasis kezelése: A candida szénhidráttal táplálkozik, ezért ezt kell megvonni tőle, illetve a szervezetünktől. Az eredményes terápia minimum 3, de akár 12 hónapig is tarthat.
Legfőbb cél a bél eredeti flórájának visszaállítása, amely összetett feladat. Ki kell irtani a gombát, majd vissza kell „telepíteni” a bél jóindulatú baktériumait.
Mindez legegyszerűbben, és legkíméletesebben táplálkozással, a megfelelő diétával és természetes készítményekkel valósítható meg.
Egyszerűen szólva nem eszünk olyat, amit a gomba szeret, és mindent megeszünk, amit a gomba nem szeret.
Ezek mellett természetesen az immunrendszer erősítését, valamint a lélek kezelését (meditáció) sem szabad elfelejteni.
A legkeményebb az első két hónap, ekkor kell a legszigorúbb diétát tartani. Ezután már kicsivel könnyebb lesz, szinte csak a szervezet lúgosítására kell figyelni.
Soha nem szabad éhezni, mert az a savasodás felé nyomhatja a szervezetet, és puffaszthatja a hasat.
Tiltott élelmiszerek
- Alkohol tulajdonképp cukor, kerüljük el!
- Amerikai mogyoró
- Aszalt gyümölcsök
- Barbecue-szószok
- Befőttek
- Búza
- Cikória
- Cukor, édesítőszerek
- Cukorkák
- Cukrozott üdítőitalok, szörpök
- Csokoládé
- Datolya
- Dió
- Ecet
- Ecet, ill. ecetes élelmiszerek
- Édességek
- Élesztő
- Élesztős termékek
- Élesztővel készült élelmiszerek
- Erjedt, illetve erjedéssel készült termékek
- Fehér rizs - kivéve jázmin
- Fehér Kenyér, zsemle, kifli
- Fermentált, (erjesztett) ételek
- Felvágottak és kész termékek (cukrot és búzalisztet tartalmaznak)
- finomított cukor
- Finomított olajok
- Fűszerkeverékek (tele vannak cukorral)
- Gesztenye
- Gomba
- Gyümölcslevek (bolti)
- Kakaó
- Ketchup, majonéz, mustár
- Kefir
- Kész mártások (pl. Worchester)
- Kész salátaöntetek
- Koffein
- Kókusz
- Mazsola
- Mustár
- Nutella
- Penészgombás termékek
- Olajos magvak
- Rebarbara
- Sajt (a legtöbb fajta) különösen a penészes sajtok
- Sör, bor, pezsgő
- Szénhidrátok, vagyis a cukor
- Tejszín
- Tej
- Vegeta, leveskockák (tele van cukorral)
A szigorú diétában tiltott, de később fogyasztható (3 hónap szigorú diéta után)
- Avokadó
- Borsó
- Cseresznye
- Kopasz barack
- Könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
- Körte
- Kukorica
- Szőlő (max. 12 szem naponta)
Szabadon fogyasztható élelmiszerek
- Adzuki bab
- Áfonya
- Alma
- Amarant
- Ananász
- Articsóka
- Ásványvíz – szénsavmentes
- Avokádó
- Bab (vörös, tarka, fekete, mungó, adzuki)
- Bambuszrügy
- Barna Rizs
- Bazsalikom
- Burgonya (keveset)nagyon nyákosít
- Brokkoli
- Cékla
- Citrom
- Cukkíni
- Csemegepaprika
- Csicseriborsó
- Csicsóka
- Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve! Nyersen penészgombát tartalmaznak!)
- Egres
- Élesztő mentes (nem búzából készült) kenyér
- Fokhagyma
- Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoranna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
- Grapefruit
- Gyógynövények: kakukkfű, diólevél, bazsalikom, cickafark, apróbojtorján, körömvirág, citromfű, orbáncfű
- Gyümölcs
- Hagyma (vörös, fehér, póré)
- Hajdina (csak főzve)
- Hidegen Sajtolt olajak (nem alkalmasak sütésre, főzésre)
- Hús ( a napi táplálkozás maximum 30 %-át teheti ki)
- Joghurt (natúr)
- Juhtúró
- Káposzta
- Karalábé
- Karfiol
- Kelbimbó
- Kefir
- Kiwi
- Korpatermékek
- Kökény
- Lencse (vörös, barna, szürke, de csak főve)
- Lenmag
- Lenolaj
- Mandula
- Mángold
- Metélőhagyma
- Napraforgómag (max.1 evőkanál / nap)
- Növényi olajok
- Paradicsom
- Paszternák (csak főve)
- Petrezselyem
- Retek, fehér, fekete
- Ribizli
- Rizs jázmin
- Rozs
- Saláta
- Savanyú Káposzta
- Sajt – edami, trappista, mozzarella
- Sárgarépa
- Sóska
- Spárga
- Spenót
- Sütőtök
- Stevia
- Szeder
- Szezámmag
- Szója készítmények (csak 2 hónap diéta után)
- Tejföl
- Tofu
- Tojás (napi 1 db)
- Torma
- Túró
- Tök
- Tökmag
- Tönköly
- Uborka
- Vaj
- Vöröskáposzta
- Zab
- Zeller
- Zöldbab
- Zöldborsó
- Zsír
Amiket a Candida utál:
- Fahéj
- Fokhagyma
- Tárkony
- Vöröshagyma
- Köles, Oregánó,
A diéta legjobban személyre szabottan működik.
A gyümölcsöket csak frissen, legalább 20 perccel étkezés előtt (éhgyomorra), a zöldségeket lehetőleg frissen, minél inkább nyersen fogyasszuk egész nap.
Kitartást és további jó egészséget kíván az ön személyi egészség trénere:
Ludányiné Szabó Adrienn @calivitamentor @caliviwomen