RAGYOGJ! Fedezd fel a kaliforniai életérzést és teljesítsd ki az életedet a Calivita minőségi étrend-kiegészítőivel, kozmetikumaival és egészségmegőrző készülékeivel.

               70 315 7772    Rendelés külföldre 

Minden ami C vitamin, hogyan válassz, hiány tünetek


Mi az C vitamin és miért fontos?

Melyik a leghatásosabb C-vitamin?

Mennyi a napi C vitamin szükséglet?

C-vitamin hiány a múltban.

Aszkorbinsav kontra C-vitamin.

Szentgyörgyi Albert véletlenül izolálta a C vitamint. C-vitamin kisokos.

Mi az a C-vitamin és miért fontos?

A C-vitamin egy vízben oldódó tápanyag, amelynek olyan fontos funkciói vannak a testben, mint például az antioxidáns folyamatok elindítása, vagy a vas felszívódásának elősegítése.
A C-vitamin hozzájárulhat az erek, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a szív egészséges állapotához, valamint javíthatja a fehérvérsejtek baktérium- és vírusölő képességét.
Megfelelő C-vitamin szint szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, és az artériák egyik fontos építőeleme, a kollagén képződéséhez is, ugyanakkor csökkentheti az artériák gyulladását. 
Egy nemrégiben megjelent tanulmány arról számol be, hogy a szívbetegség kockázata annál kisebb, minél magasabb a vér C-vitamin szintje. 
Ez az eredmény megerősíti azt a – több mint 50 éves – tudásunkat, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszer egészségének megőrzésében. 
Egy másik tanulmány szerint, a C-vitamin magas vérplazmaszintje 50%-kal csökkentheti a stroke kockázatát.

C-vitamin-hiány a múltban

A 15. és 16. században tengerészek tömeges elhalálozásáért volt felelős egy skorbut nevezetű megbetegedés.

A brit haditengerészeti sebész, James Lind 12 kiválasztott embert az egyik hajó fedélzetéről, akik mind skorbutban szenvedtek. 6 párba osztotta őket, és minden párnak más gyümölcsöt adott a napi étrendjéhez. 

A citrusféléket kapóknál figyelemre méltó felépülést tapasztaltak.

Ma már tudjuk, hogy ez a betegség hosszabb távú C-vitamin-hiány esetén alakul ki.


A C vitamin hiány jelei

A C-vitamin kell a kollagén-, a karnitin- és az aminosavtermeléshez, a szövetek regenerálódásához, az érfalak szilárdságához, a csontok, fogak egészségéhez.

Ha nincs belőle elég a szervezetünkben, annak az alábbi tünetei lehetnek. 

  • Sérülékeny bőr

A zúzódások úgy keletkeznek, hogy megsérülnek a bőr alatt található apró vérerek.

Ha gyakran vannak rajtunk kék-zöld foltok, általában arra utal, hogy ezeknek az ereknek a fala meggyengült.

Ez gyakran az alacsony kollagénszint következménye, amelyet nagyon gyakran C-vitamin-hiány okoz.

  • Kimerültség

A krónikus fáradtság, állandó kimerültség C-vitamin-hiány tünete is lehet.

Ha a szervezetben nincs elég C-vitamin, akkor akkor nem működik megfelelően a zsíranyagcsere és az energiatermelés sem.

  • Orrvérzések

Szintén a meggyengült erekre utaló tünet, amely a kollagénhiánnyal és ezzel együtt a C-vitamin-hiánnyal függ össze.

Az orrvérzés kezelésére éppen ezért gyakran írnak fel aszkorbinsavat tartalmazó szereket.

  • Fokozott hajlam a fertőzésekre

A C-vitamin az immundrendszerre is hatással van: ha nincs belőle elég, akkor legyengül a szervezet védekezőrendszere.

Ilyenkor pedig sokkal inkább hajlamosak leszünk a különböző fertőzésekre, megbetegedésekre.

  • Vérszegénység

Nemcsak a vas, hanem a C-vitamin hiánya is okozhat vérszegénységet. Ennek oka, hogy a szervezetnek vasra van szüksége a vörösvérsejtek termeléséhez, viszont ahhoz, hogy a vas fel is tudjon szívódni, C-vitamin kell.

A sápadtság, gyengeség, fejfájás, koncentrációs zavarok arra utalhatnak, hogy ilyesmiről van szó.

  • Ínygyulladás, ínyvérzés

Ha minden fogmosás alkalmával úgy tapasztaljuk, hogy vérzik az ínyünk, akkor ez a C-vitamin-hiány jele is lehet, mivel a vitamin fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek egészségében, illetve a sebek gyógyulásában.


Szent-Györgyi Albert

A C-vitamin izolálásával többen is próbálkoztak, de először Szent-Györgyi Albertnek sikerült egy véletlen folytán. 

Kezdetben nem tulajdonított jelentősebb figyelmet a vitaminoknak, úgy vélte érdektelenek, a „vitamin” azt jelenti meg kell enni, és az evéssel kapcsolatos dolgokkal foglalkozzanak csak a szakácsok.

Ennek ellenére 1928-ban, miközben Frederick Hopkin laboratóriumában dolgozott, Szent-Györgyi cukorszerű molekulát izolált a mellékvesékből és a citrusfélékből, és az elkövetkező néhány évben egész Európában a C-vitaminnal kampányolt, állította, hogy hatékony gyógyír lehet a megfázás és más betegségek megelőzésére vagy gyógyítására. 

Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.


C-vitamin az étrendünkben

A táplálékokban, friss gyümölcsökben és zöldségekben található bioflavonoidok és egyéb, a C-vitamin felszívódását segítő vegyületek ún. C-komplexet alkotva valóban egészségesek. 

A betegségek leküzdéséhez szükséges vitamin-mennyiséget azonban nem mindig fedezi napi táplálékunk, különösen a téli időszakban. 

Az egészséges étrend napi pár 100 mg C-vitaminnal képes ellátni a szervezetet.

A szélsőséges nyersétel-diéta már jóval több – 2-3000 mg – C-vitamint is biztosíthat naponta, ám ez az étrend a legtöbb ember számára hosszútávon nem elfogadható, nem tartható, így az alternatívát gondosan kiválasztott táplálék-kiegészítők jelenthetik.


Hogyan válasszunk C-vitamint?

  • Először is próbáljuk meg értelmezni, hogy miből nyerik ki a C-vitamint. Fontos, hogy egy készítmény címkéjén a C-vitamin vagy aszkorbinsav lehetőleg az elsők között szerepeljen a felsorolásban.
  • A második, amit érdemes megnézni, hogy hány aktív- és hány adalékanyag van egy termékben. Próbáljunk olyan C-vitamint választani, amelyben, ha van is adalékanyag, az minimális legyen.
  • Fontos, hogy hosszú felszívódású C-vitamin készítményt válasszunk. A C vitamin vízben oldódó vitamin így hiába választunk nagyobb dózisú készítményt, sajnos gyorsan kiválasztódik így csak a pénzünket dobtuk a kukába. Hosszú felszívódás, és kelát kötés ezt részesítsük előnyben. Mi az a kelát kötés? Természetes citromos vagy narancsos kivonat ami lassan oldódik így a C-vitamin is folyamatosan oldódik a szerezetünkben.
  • Sem a cukornak, sem más édesítőszernek nincs helye C-vitamin-készítményben. 
  • Mindig legyen benne valami olyan anyag, ami a felszívódást segíti (pl. flavonoid, rutin, stb.), kivéve ha teljes gyümölcs kivonata, mert akkor ezek természetes módon benne vannak.

 Érdekesség, hogy sok állat a mai napig képes a D-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin előállítására.

Az emberek az evolúció során ezt a képességüket (is) elvesztették.


Ez csupán töredéke a CaliVita C-vitamin tartalmú termékeinek.
A teljes "C-vitamin", kínálatért böngéssz megannyi különböző készítményünk között.

#C-vitamin #aszkorbinsav #vitaminbevitel #skorbut #Cvitamin #nátha #vitamin #megfázás #influenza#Cvitaminhiány #calivitacvitamin