Kérdésed van? Hívj minket! +36703157772

Vitamin titkok

Tudtad, hogy a forgalomban lévő táplálékkiegészítők nagy része nincs bevizsgálva?

Jelenleg az étrend-kiegészítőkre rendkívül megengedő jogszabályok vonatkoznak, gyakorlatilag csak bejelentési kötelezettsége van a forgalmazónak, azaz Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) kell egy dokumentációt benyújtani, ha valaki ilyen szert akar forgalmazni.

Az OÉTI azonban nem vizsgálja meg ténylegesen az adott terméket, és a forgalmazás előtt elég egy nappal beadni a kérelmet.

Hogyan lehet egy étrendkiegészítőt forgalomba hozni?

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OÉTI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján.

A rendszer nem alkalmas a termék forgalomba kerülésének megakadályozására, csak a piacfelügyeleti munkát segíti elő azzal, hogy probléma, veszély észlelésekor azonnal értesítést kap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a további intézkedések megtétele céljából.

Több európai uniós tagállam még a notifikáció lehetőségével sem él; a hatósági munka kizárólag a panaszbejelentésekre, vagy a szúrópróbaszerű ellenőrzésekre épít.

A rendelet pontosan rögzíti az étrend-kiegészítőkben alkalmazható vitaminok és ásványi anyagok körét, illetve a felhasználható vegyületeiket és azt is körvonalazza, hogy mennyi ezek minimális mennyisége a termék napi adagjában (a napi ajánlott bevitel 15%-a).

A rendelet számszerűen nem rögzíti a megengedett maximális vitamin, illetve ásványi anyag mennyiségeket a termék napi adagjában.

Ehelyett a maximális mennyiség megállapításához figyelembe veendő faktorokat részletezi.

Vitamint, táplálékkiegészítőt mindig biztos forrásból vásároljunk!

Legyünk elővigyázatosak, nézzünk utánna, hogy az adott termék rendelkezik-e megfelelő engedélyekkel.

A Calivta International terméke 

Étrendkiegészítőink a legmagasabb fokú minőségi szabványoknak megfelelően, gyógyszergyári körülmények között készülnek, az FDA ellenőrzése mellett és a jelenlegi helyes gyártási gyakorlat (cGMP) szerint. 

Forrás: OÉTI    

Mindig biztos forrásból válassz!

www.vitaminpartner.hu